Jump to content

Chikán: Pályakorrekció szükséges

2012. 04. 19. 00:00

Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora az egyetem csütörtöki, Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvánnyal közösen lebonyolított rendezvényén leszögezte: Magyarországnak pályakorrekcióra van szüksége, ha vissza szeretné szeretni tíz évvel ezelőtti helyét a versenyképességi rangsorban.

A professzor úgy véli: elsődleges fontosságú a helyzet reális felmérése, az azzal való szembenézés. A következő tíz évre meghirdetett egymillió új munkahelynek nincsenek reális alapjai – magyarázta Chikán Attila, aki szerint hazánknak sürgős megállapodásra van szüksége az EU-val és az IMF-fel.

Az egykori gazdasági miniszter szerint a bankokkal való tárgyalásokat a hitelezést felpörgető és a termelékenység javulását előidéző reálgazdasági intézkedésekre van szükség. Chikán ezen túlmenően kiemelten fontosnak tartja az innováció támogatását is. „Amíg nincs gazdasági növekedés, alig nő a foglalkoztatás és az adórendszer a szétesés jeleit mutatja, addig nincs esély a versenyképesség” – szögezte le a közgazdász.

Az első Orbán-kormányban szerepet vállaló szakember a jelenlegi kormányzati „állapotokat” egy példával szemléltette: a közösségi közlekedés szabályozása jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik, a logisztika kapcsán ezzel szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium érintett.

Az emlékülésen Bod Péter Ákos, a BCE egyetemi tanára arról beszélt: szükség van a magyar EU/IMF-megállapodás megkötésére, hiszen a jelenlegi kamatszint hosszútávon nem számít tarthatónak. Az egykori jegybankelnök nem gondolja azt, hogy a kormány képes lenni megjátszani a „török kártyát”, azaz nem képes a tárgyalások megállapodás nélküli elhúzására. Ennek oka az, hogy például nincs évi öt százalékos gazdasági növekedés és az adósság kinövésére sem látszik reális lehetőség – magyarázta Bod Péter Ákos.