Jump to content

Padláson porosodó kacatok? Sokat érhetnek!

2012. 04. 18. 00:00

Kinek ne jutott volna már eszébe, hogy egy távoli nagybácsija után milliókat örököl, vagy hogy rokonaitól valami különösen értékes festményt, régiséget kap? Azért valljuk be, hogy ez a valóságban nagyon ritkán történik meg. De ki tudja? Hallottunk már padláson megtalált értékes régi filmtekercsekről, fontos fényképekről, könyvekről, vagy akár festményekről is.

Mivel ezeknek a tárgyaknak a létezéséről csak legfeljebb egy-két ember tud, ők pedig általában nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora érték birtokában vannak, akár évekig-évtizedekig sem derül fény a tárgy valódi értékére. Azt, hogy mennyit is ér egy tárgy, egy laikusnak nagyon nehéz, időnként képtelenség eldöntenie, főként azért, mert a hosszú évek alatt sokat romlik a tárgyak minősége. Ám egy szakavatott szem könnyen felismerheti a valódi értéket az elöregedett, ütött-kopott külső alatt. Éppen ezért érdemes minden olyan tárgyat, amely akár a legcsekélyebb mértékben is értékesnek tűnhet, megmutatni egy régiségkereskedőnek.

Ha úgy döntünk, hogy el is szeretnénk adni a tárgyat, a legjobb, ha nem mondunk igent a legelső kereskedőnek, hanem néhány kulcsfontosságú információ megszerzése után, ismerve a körülbelüli árat, több kereskedőnek is felajánljuk megvételre azt. Ha nem így cselekszünk, könnyen kihasználhatják a régiségkereskedők tudatlanságunkat és naivitásunkat, hogy a valós értéknél jóval kevesebbet ajánljanak. Ha azonban szemfülesek vagyunk, netán van egy megbízható műértő ismerősünk, a valódi értékén adhatunk tovább a remekművön. Ehhez pedig akár az internetes aukciós oldalak is segítségünkre lehetnek.

Már lassan közhelynek számít, mégis igaz, hogy ma a retró aranykorát éljük. Minden, ami néhány évtizeddel ezelőtt hétköznapi volt, ismét divatos és népszerű lesz. Azok pedig, akik jó állapotban megőrizték régi tárgyaikat, most jó áron eladhatják azokat. Legyen szó egy régi ruhadarabról, ékszerről, vagy bútorról. Manapság sokan több tíz- vagy százezer forintot hajlandók kifizetni egy olyan cipőért, bundáért, estélyi ruháért, nyakláncért, brossért, szekrényért, komódért vagy tükörért, amely egyedivé, stílusossá és különlegessé teszi a megjelenésüket és az otthonukat. Ők úgy gondolják, hogy a régi és az új, a modern és a patinás stílus keverése akár a ruházatban, akár a lakberendezésben divatos, különleges és egyedi megjelenést kölcsönöz nekik. Ezért pedig, akik megengedhetik maguknak, képesek nagyobb összegeket is áldozni. Igaz ugyan, hogy egy-egy rosszabb állapotú, de különleges bútor felújításáért vagy restaurálásáért is ki kell fizetni egy kisebb-nagyobb összeget, de még ezzel a kiadással együtt is jókora összeg ütheti a markunkat. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy magunk újíttatjuk fel a bútorainkat, és a szépen rendbe hozott tárgyat a saját lakásunkban állítjuk ki, ezzel emelve a lakóhelyünk értékét és szépségét.

Bárhogy is döntsünk, a fontos, hogy meglássuk a poros, ütött-kopott tárgyakban a lehetőséget és a rejtett értéket.