Jump to content

Júliusban emelik a dohánytermékek adóját

2012. 04. 18. 00:00

A Napi Gazdaság szerdai értesülései alapján májusban nem fogják emelni a dohánytermékek jövedéki adóját, júliusban viszont megtörténhetnek a szigorítások, amelyeket idén már a kabinet eredeti tervei alapján nem követ újabb adóemelés.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal emlékeztet arra, hogy az eredetileg tervezett menetrend szerint májusban és novemberben került volna sor jövedékiadó-emelésekre, azonban a költségvetési helyzet miatt már februárban emelésre volt szükség. A második emelés ezért fog júliusban megtörténni.

A július 1-i emelés után a cigaretta jövedéki adója 11 500 forintról 11 900 forintra nő, illetve kiskereskedelmi eladási ár 31 százalékára emelkedik – ez ezer szálanként legalább 22300 forintos árat jelent. A júliusi emelés a szivarokat és a szivarkákat nem érinti – ilyen termékek esetében az adó mértéke továbbra is a kiskereskedelemi ár 28.8 százaléka marad.

A jövedéki adók a vágott dohány esetében februárban kilónként 8790 forintról 10 150 forintra nőtt, amelyet július elején újabb 1000 forintos emelkedés követhet. A két lépésben megtörténő adóemelések után a dohánytermékek az új adómértéknek megfelelő adózárjeggyel hozhatóak szabad forgalomba. A kormány jelenlegi tervei alapján 2012-ben többször nem emelik a dohánytermékek jövedéki adóját, „ám nem kizárt, hogy a költségvetési kényszerek miatt az év végén újabb adóemelés sújtja a dohánytermékeket” – olvasható a Napi Gazdaságban.