Jump to content

EB: Jó szellemben zajlottak az ötoldalú tárgyalások

2012. 04. 18. 00:00

Olli Rehnnek, az Európai Unió pénzügyi biztosának szóvivője pozitívan nyilatkozott a hét elején tartott, magyar jegybanktörvénnyel kapcsolatos ötoldalú szakértői egyeztetésekről. Amadeu Altafaj Tardio szerint a megbeszéléses „jó szellemiségben” zajlottak.

A szóvivő kérdésre válaszolva az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: „elégedettek vagyunk azzal, hogy a tárgyalások túlnyomórészt jó szellemben zajlottak”. A szóvivő ugyanakkor úgy véli: az eredményekhez egyelőre korai lenne kommentárt fűzni – a felek „haladnak a munkával”, ám még csak az első konzultáció történt meg.

Tardio kiemelte: az első, Frankfurtban megtartott egyeztetéseken részt vesznek az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetközi Valutalap, illetve az Európai Bizottság és a magyar kabinet illetékesei is. A nemzetközi szervezetek eközben végrehajtják a jegybanktörvénnyel kapcsolatban kedden benyújtott módosítók elemzését, erről a szóvivő azonban erről egyelőre nem közölte a biztos álálspontját.

Altafaj Tardio leszögezte: az MNB függetlenségének garanciája előfeltétel ahhoz, hogy a nemzetközi szervezetek lefolytassák a pénzügyi támogatási tárgyalásokat Magyarországgal. Az Európai Bizottság álláspontja az, hogy a nemzetközi támogatásra vonatkozó magyar kérés központi kérdésnek minősül. A különböző szinten megvalósuló tárgyalásokba „beágyazzák” a jelenlegi javaslatokról szóló értékeléseket is – tette hozzá Olli Rehn szóvivője.