Jump to content

Íme, itt a világ tíz legkockázatosabb állama!

2012. 04. 17. 00:00

A CMA DataVision, a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató kedden nyilvánosságra hozta negyedéves összesítését. Ebből kiderül: a világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az Európai Unió tagállama.

A globális kockázati listán immár nem Görögország szerepel az élen, hiszen az adósságrendezés stabilizálta helyzetét. A tíz legkockázatosabb ország listáján ugyanakkor rajta van Magyarország is, illetve a legújabb listára Spanyolország is felkerül.

A CMA DataVision új listáján jelenleg Ciprus az első, míg a második helyen Portugália áll. A CMA egyébként az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) márciusi utolsó árazásai alapján álllítja össze a legkockázatosabb adósok listáját.

A legmagasabb CDS-árazások listáján harmadik és hatodik hely között Pakisztán, Argentína, Ukrajna és Venezuela található meg. A hetedik helyen Írország, a nyolcadikon Egyiptom, a kilencediken pedig Magyarország tartózkodik – a lista legvégén Spanyolország áll.

Hazánk elsőkén 2010 utolsó negyedévében került fel a tíz legkockázatosabb nemzet közé – erről 2011 első negyedévében lekerült, ám a harmadik negyedévi összesítésben újból a legkockázatosabbak közé került. Hazánk CDS-középárfolyama a márciusi utolsó zárásban 544,3 bázispont volt – CMA DataVision eme értéket vette figyelembe