Jump to content

Ausztriában korlátoznák a benzinárak emelését

2012. 04. 17. 00:00

Az osztrák gazdasági miniszter jogszabályi úton korlátozná a benzinárak emelkedését a hosszú hétvégét és a többnapos ünnepek előtt.

Reinhold Mitterlehner a Kurier című lapnak beszélt arról, hogy az üzemanyagok esetében az egyes ünnepeket megelőző hét-tíz nap ártartományának súlyozott átlaga alapján számítanák a maximálisan engedélyezett áremelést. A számítások alapja a mindenkori, rotterdami nagykereskedelemben érvényes nyersolajár lenne.

Ehhez hasonló szabályozás jelenleg is működik Szlovéniában és Lichtensteinben, a fenti két példával ellentétben viszont a miniszter tervei szerint a osztrák szabályozás által szabályozott ártartomány nem két hétre, hanem csupán öt napra szólna. A részbeni árszabályozás lehetőségét a miniszter a húsvéti hétvégét megelőző, nagy vihart kavart drágulás miatt vetette fel. A politikus az osztrák rádiónak arról is beszélt: az olajkonszernek eredménytelenül kérte arra, hogy vegyék figyelmebe a fogyasztói hangulatot.

„Szükség van bizonyos folyamatosságra, és véget kell vetni a fel-le ingadozásoknak, különösen munkaszüneti időszakok előtt” – szögezte le a politikus. Mitterlehner hozzátette: „Ezt anélkül akarjuk elérni, hogy a piaci alapelvekbe beavatkoznánk”. Christoph Capek az üzemanyag-kereskedők szövetségének szóvivője az osztrák rádiónak azt mondta: nem nyilatkozik a szóbanforgó javaslatról, hiszen arról eddig csak a sajtóból kapott tájékoztatást.

A szóvivő általánosságban ugyanakkor elmondta: a kezdeményezés állami beavatkozással módosítaná a szabadpiac viszonyait. Capek kiemelte: az elmúlt években vezették be azt a szabályt is, amely alapján az árakat a kereskedők naponta legfeljebb egyszer emelhetik. „Folyamatosan újabb és újabb rendelkezések korlátozzák a szabad piacot” – emlékeztet a szóvivő.