Jump to content

A NIF autópályaépítés kapcsán perel

2012. 04. 14. 00:00

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. bíróságon szeretné kikényszeríteni a kényszerítené a Vegyépszer csődvédelmi eljárása kapcsán fennálló képződött négymilliárd forint értékű garanciavállalási kötelezettsége teljesítésére a CIB Bank Zrt.-t – írja a Népszabadság.

A napilap szombati számának tájékoztatása alapján a 2011-ben csődvédelmet kérő Vegyépszer ügyéről van szó. A pénzügyi nehézségek miatt csődvédelembe menekülő cég munkavállalói, alvállalkozói és alkalmazottai a cikk szerint már 2010-ben levonultak a M86-os és az M9-es autópálya építéséről.

A NIF ennek kapcsán perelte be a CIB Bankot, mivel a pénzintézetnél problémák adódtak a garanciák lehívásával - az infrastruktúrafejlesztő az útépítés folytatása emiatt a NIF számára problémákat okozott. A Vegyépszer bankjától a jogi eljárás keretében az infrastrukturális fejlesztéseket felügyelő társaság 3,4 milliárd forintot követel – olvasható a Népszabadságban.

Az állami beruházó cég a lapnak nem adott tájékoztatást, ugyanakkor a CIB Bank nem tagadta, hogy a peres eljárás fennáll. Ennek részleteiről, ugyanakkor a pénzintézet - éppen a bírósági eljárásra hivatkozva – nem nyilatkozott. A Népszabadság cikke szerint a CIB garanciavállalását a Nemzetközi Vegyépszer sem kommentálja, ám a Vegyépszer bankja és leányvállalata állítólag Romániában is hasonló szituációba került.

A Népszabadság cikke arról sem rendelkezik információkkal, hogy a NIF és a CIB között fennálló elszámolási vitát befolyásolja-e az, hogy a Vegyépszer 2012 márciusában megegyezett vállalati hitelezőivel. „A cégcsoport központi vállalkozása mindenesetre tovább működhet, miután hitelezőit a kialkudott mértékben kifizette” – olvasható a napilapban.