Jump to content

NGM: Ötoldalú egyeztetések az MNB-törvényről

2012. 04. 13. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte: a tárca megkapta az Európai Központi Bank jegybanki törvényről alkotott véleményét, az abban rögzített kifogások mentén pedig már a következő héten informális, ötoldalú egyeztetés kezdődhet.

Az egyezetés lehetőségét a múlt héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vetette fel Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének címzett nyílt levelében. Az ötoldalú konzultációban a közlemény szerint a az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselői fognak részt venni.

Az efféle egyeztetésről egyébként korábba Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is beszélt. A miniszter, aki április elején Washingtonban folytatott informális egyezetéseket az IMF szakértőivel, elmondta: egy szakértői munkacsoport fog konzultálni az IMF-mentőcsomag előfeltételét jelentő Magyar Nemzeti Bankot érintő szabályokról.

Az EKB csütörtökön publikálta a jegybanktörvény módosításáról szóló legfrissebb véleményét – ebben néhány pontot továbbra is kifogásolnak, ilyen például a Monetáris Tanács bővítésének szándéka is. Az MT bővítése az KEB szerint súlyos aggályokat vet fel a jegybank függetlenségével kapcsolatban. Az eurózóna jegybankja ugyanakkor nyugtázta, hogy a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban korábbi megállapításai alapján járt el a kormány.

Az intézmény véleménye alapján ugyanakkor, „továbbra is fennáll az az aggály, hogy az MNB döntéshozó testületi tagjainak fizetésére vonatkozó jogszabályok 2010 szeptembere óta történt, ismételt módosításait anélkül hajtották végre, hogy figyelembe vették volna” az EKB vonatkozó szakvéleményében rögzített észrevételeket.