Jump to content

Népszava: a törvények nem támogatják a vállalkozást

2012. 04. 13. 00:00

A Népszava szerint az átalakuló jogszabályi körülményeknek köszönhető az, hogy idei év első két hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen visszaestek az új cvégbejegyzések.

Új jogszabályok léptek életbe januárban és márciusban, amelyek hatására erőteljesen visszaesett az új vállalkozások száma – olvasható a pénteki Népszavában. A lap az adóhatóság adataira hivatkozva azt írja: az idei év első két hónapjában 6840 cég alakult, míg tavaly ugyanebben a periódusban 8164 új vállalkozást hoztak létre.

A Népszava ezt többek között annak tudja be, hogy a végbíróságok megszüntették a gyorsított eljárás intézményét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezzel párhuzamosan szigorúbb ellenőrzéseket hajt végre az új adószámok kiadása előtt, illetve nőttek a bejegyzési illetékek is. Az eddig egységes 15000 forintos illetéket a korlátolt felelősségű társaságok esetében 50000, míg közkereseti társaságok esetében 25000 forintos illeték váltotta fel 2012-ben.

Ezzel párhuzamosan megnőtt az ügyvédek jogszabályban rögzített felelőssége is, míg a cégtörvény nem rendezi kielégítően, hogy mi a következménye annak, ha az ügyfél valótlan nyilatkozata miatt csatolnak hibás mellékleteket – olvasható a szociáldemokrata napilapban. Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára a lapnak elmondta: megelőző adóregisztrációs eljárás hatása kettős, hiszen segíti a gazdaság kifehéredését, viszont adminisztrációs akadályokat görget a megalapítani kívánt új vállalkozások elé.