Jump to content

Elemzők: Kétséges az IMF-megállapodás sikere

2012. 04. 13. 00:00

A Commerzbank pénteken Londonban publikálta legújabb Magyarorszgáról szóló áttekintését, amelyet befektetők számára állítottak össze. A cég ebben kiemeli: a magyar kormány a legutóbbi hírek alapján ragaszkodik az arányos, egykulcsos szja-rendszerhez, amely a Nemzetközi Valutaalap szemében szálka lehet.

Emiatt az elemzők egyelőre kevésbé tartják kézzelfoghatónak az IMF-mentőcsomagról szóló megállapodást. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a forint érdemi erősödése nincs elérhető közelségben – teszik hozzá. A Commerzbank szerint a forint a jelenlegi viszonyok között még egy esetleges kockázatvállalási hajlandóság-javulás esetén is csak nehézkesen lenne képes a 295 forint/eurós árfolyamszint alá erősödni.

Hasonló felvetések szerepelnek az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértői befektetők számára készített eheti összeállításukban is, amely hangsúlyozza: a magyar kabinet ugyan reméli, hogy z EU-nak javasolt engedmények miatt rövid időn belül megkezdődhetnek az IMF-tárgyalások, ám ez „valószínűtlen”.

Ennek oka az, hogy az Eurasia szakértői szerint egyelőre az Európai Bizottság feltételeit nem teljesítette a kormány, így valószínűleg a testület a kabinettől további engedményeket kér majd. Ezzel párhuzamosan a cég elemzői szerint „több mint elméleti” annak az esélye is, hogy végül nem jön létre megállapodás az IMF/EU-programról. Ennek valószínűsége a kockázatelemzők szerint 35 százalék.

A héten a Morgan Stanley is valószínűségi forgatókönyveket dolgozott ki. A legkedvezőbb forgatókönyvre a ház felzárkózó piaci elemzői 25 százalékos esélyt adnak – eszerint az EU maradéktalanul el fogja fogadni a magyar kormány válaszait, így a tárgyalások hamarosan megkezdődhetnek. Ilyen esetben a megállapodás az év közepére születhetne meg.