Jump to content

MN: Félmillió család élt az adókedvezményekkel

2012. 04. 12. 00:00

Az egykulcsos adórendszer, illetve az ahhoz kapcsolódó családi adókedvezmények rendszere 2011-ben 160 milliárd forintnyi segítséget jelentett félmillió család számára, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott – olvasható a csütörtöki Magyar Nemzetben. A cikk szerint a nagycsaládosok keresete emiatt 20 százalékkal növekedett.

Az MN a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján azt írja: 2011-ben átlagosan havi nyolcszázezer szülő tudta igényelte a gyermekek után járó adókedvezményt, amely az érintettek számára havonta 13 milliárd forintnyi pluszjövedelmet jelentett. Ez azt jelenti, hogy tavaly a családi adókedvezmények összesen 160 milliárd forintnyi megtakarítást jelentettek azon családoknak, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott. A NAV hozzáteszi: „Az értékek májusig még változhatnak, hiszen a 2011-re járó enyhítés utólag, a múlt évről szóló adóbevallás benyújtásakor is érvényesíthető”.

Az egykulcsos szja-rendszer családi adókedvezményei a következők: az egy gyermeket nevelőknek havi tízezer, a kétgyermekeseknek húszezer forint mérséklés jár, három vagy több gyermek után pedig gyermekenként havonta 33 ezer forint adócsökkentés igényelhető. A közteherviselési szabályok megváltozása a kereseti viszonyokat is átformálták. A KSH adatai alapján a gyermekkel nem rendelkezők átlagos keresete 2011-ben nettó 138 ezer forint volt, míg egy gyereket nevelők 144 ezer forintot kaptak, a kétgyermekesek 160 ezer, a három- és többgyermekes szülők átlagosan havi 161 ezer forintnyi jövedelmet realizáltak.