Jump to content

EKB: Van eszköz a beavatkozásra

2012. 04. 11. 00:00

Benoit Coeure, az Európai Központi Bank igazgatótanácsi tagja szerdán Párizsban hangsúlyozta: az EKB rendelkezik olyan beavatkozási eszközökkel, amellyel befolyásolható a jelenleg „Spanyolországot szorongató” tőkepiacok viselkedése.

„Van egy intervenciós eszközünk, az SMP kötvényvásárlási program, amit mostanában ugyan nem használtunk, de létezik” – magyarázta az igazgatótanácsi tag. Az euróövezeti jegybank az utóbbi hetekben a másodpiacon nem vásárolt euróövezeti szuverén kötvényeket, ugyanakkor 2010 májusa óta mintegy 200 milliárd euró értékben vásárol vásárolt görög, ír, portugál, spanyol és olasz államkötvényeket a hozamok alacsonyan tartása érdekében.

A spanyol államkötvények hozama az előző héten hat százalék fölé emelkedett, amely hosszú távon nem jelent finanszírozható szintet az öreg kontinens negyedik legnagyobb nemzetgazdasága számára. Az efféle befektetői magatartás Benoit Coeure szerint teljesen indokolatlan. „A piacok mostanában teljesen figyelmen kívül hagyják a fundamentális tényezőket” – szögezte le az EKB igazgatótanácsi tagja.

Az EKB az utóbbi időben két alkalommal hajtott végre hosszú lejáratú refinanszírozási műveletet – 2011 decemberében és idén februárban összesen közel egymilliárd eurós likviditásnövelő eszközzel stabilizálták az euróövezeti pénzügyi rendszert. Coeure a jelenlegi helyzetről elmondta: „A mostani fejlemények azonban világosan mutatják, mennyire törékeny az egyensúly”.