Jump to content

Állampapírt vásárolnak a háztartások

2012. 04. 11. 00:00

A Világgazdaság szerdai cikke szerint februárban mintegy 30 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás került az állampapírpiacra, amely elsősorban a magas hozamígéretnek és a reklámkampánynak köszönhető.

Az üzleti napilap által megszerzett jegybanki adatok alapján a háztartások állampapír-állománya az év második hónapjában 776,2 milliárd forintra emelkedett, amely az elmúlt két és fél év legmagasabb szintjét jelenti. Az Államadósság Kezelő Központ adatai arra is rámutatnak, hogy a növekedés mértéke valamennyi lakossági állampapír-típus esetében komolynak számít.

A lap úgy véli, hogy a lakossági állampapír-kereslet növekedése egyrészt az erőteljesebb reklámkampánynak köszönhető, másrészt annak, hogy az ÁKK magas kamatot fizet a termékekre. Van olyan Prémium kötvény, amelyik esetében az infláció fölött 5 százalékpontos prémium realizálható – írja a Világgazdaság.

A kormány az előző héten határozatban rögzítette, hogy az adósságkezelőnek április 10-ig olyan lakossági állampapírt kell kidolgoznia, amely az eddigieknél rövidebb futamidejű. Emiatt várható, hogy az ÁKK ezen a héten újabb lakossági ajánlattal áll elő, amely kifejezetten a kisbefektetőket célozza meg.

Az háztartások az állampapírok piacán aktívnak mutatkoztak, ám a Magyar Nemzeti Bank információi szerint más értékpapírok esetében éppen emiatt volt lanyha a forgalom. A banki kötvények a néhol 10 százalék körüli kamatok ellenére sem tudtak minimálisnál több lakossági pénzeszközt bevonni. Februárban ezzel párhuzamosan a háztartások 13 milliárd forintot váltottak vissza különböző befektetési alapokból.