Jump to content

NGM: Áprilisban elkészül a konvergenciaprogram

2012. 04. 10. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI kérdésére közölte: a kabinet április 15-e és április 30-a között fogja benyújtani a konvergenciaprogram aktualitásokhoz igazított változatát az Európai Bizottságnak.

A minisztérium március közepén ugyancsak az MTI kérdésére jelentette be azt, hogy a költségvetés-politikai irányelvek és a konvergenciaprogram kapcsán a kormány több alkalommal fog tárgyalni a következő év, illetve a következő évek büdzsékérdéseiről. Ezzel párhuzamosan akkor az NGM bejelentette: a kormány tárgyalni fog a hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről is, amelyeket az április folyamán elfogadásra kerülő konvergenciaprogram rögzít majd.

Az eredeti - Széll Kálmán Terv alapján összeállított – konvergenciaprogram az idei évre 3 százalékos, míg a 2013-as évre 3,2 százalékos GDP-arányos növekedéssel számolt a magyar gazdaságban. Ezzel szemben a kormány jelenlegi várakozásai alapján a bruttó hazai termék növekedési mértéke 2012-ben mintegy fél százalék lehet

Az eredeti konvergenciaprogramban rögzített hiányvárakozások az idei évben a GDP 2,5 százalékát, míg a következő évben annak 2,2 százalékát teszik ki. A nemzetgazdasági tárca korábban többször is kijelentette, hogy a hiánycél tartása minden körülmények között a kormány célját képezi.