Jump to content

Csak az MNB ügyét kell rendezni a tárgyalásokhoz?

2012. 04. 10. 00:00

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára kedden azon reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság csak a jegybanki törvények rendezését fogja feltételként a hiteltárgyalások megkezdéséhez kötni. Ez azt jelentené, hogy az adatvédelmi ombudsman és bírák nyugdíjazási kérdését az EB nem bolygatná, mivel azok nem kötődnek sem a makrogazdasághoz, sem a finanszírozhatósághoz.

Az államtitkár, aki tagja a nemzetközi hitelfelvételről tárgyaló, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter által vezetett küldöttségnek, a privatbankar.hu-nak elmondta: reméli, hogy a jegybank ügyének rendezése után néhány héten belül megkezdődhetnek a tárgyalások. „A lényeg, hogy jelenleg nem nálunk van a labda, és reméljük, hogy a bizottság gyorsan fog tudni dönteni” – szögezte le a politikus, aki felhívta a figyelmet: a kormány mintegy két héttel ezelőtt küldte meg MNB-vel kapcsolatos „nagyon-nagyon részletes” álláspontját Brüsszelnek.

Az említett levél Pleschinger Gyula szerint elegendő érvanyagot és kompromisszumkészséget tartalmaz ahhoz, hogy az Európai Bizottság részéről pozitív elbírálásban részesüljön. Az államtitkár ezzel párhuzamosan megerősítette: a Nemzetközi Valutaalap udvariasan várakozik, hiszen az egyeztetések alapvetően az Európai Bizottság hatáskörébe esnek. A tárgyalások megkezdődése esetén ugyanakkor az IMF be fog kapcsolódni a folyamatokba –teszi hozzá a politikus.

Az interjúban az államtitkár arról is beszélt: a megállapodás alapvetően a piacok megnyugtatását célozza, és ennek egy 10-15 milliárd eurónyi keret megfelelne, tekintve, hogy kicsit kevesebb, mint 12,5 milliárd eurót hívtunk le a korábbi keretből. Pleschinger becslése szerint egy aláírt megállapodás 1-1,5 százalékpontos állampapír hozamcsökkenést tudna eredményezni, ami jelentős megtakarítást hozna a kamatkiadásokban.