Jump to content

A cégek a bankhitel helyett a kötvénykibocsátást választják

2012. 04. 10. 00:00

Az európai vállalatok az utóbbi időben megváltoztatták finanszírozási gyakorlatukat – írja az MTI. A cégek körében egyre inkább tapasztalható trend a kötvénykibocsátás alkalmazása, mialatt a bankhitelek visszaszorulóban vannak.

A The Wall Street Journal keddi írása a Dealogic adatszolgáltatóra hivatkozva állítja: az európai cégek az első negyedévben összesen 180 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátást hajtottak végre, amely 38 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Ezzel párhuzamosan a banki hitelfelvételek értéke 45 százalékkal csökkent – ez megközelítőleg 133 milliárd dollár volt 2012 első három hónapjában.

A lap rámutat: a fenti fejlemények az öreg kontinensen rendkívülinek számítanak, hiszen a régióban mindeddig a bankok számítottak a vállalatok és vállalkozások fő finanszírozóinak. Öt évvel ezelőtt, 2007 első negyedévében a kibocsátott kötvények értéke hozzávetőleg a cégek által felvett banki hitelek összegének egyötödét érte el.

A jelenlegi helyzet ugyanakkor hasonlít a 2009-es állapotra, amikor a bankrendszer a nemzetközi pénzügyi válság hullámai miatt megrendült – emlékeztet a WSJ. Akkor a kötvénypiac gyors regenerációja, illetve a bankok visszafogott hitelezése miatt kerülhetett előtérbe a kötvénykibocsátás.

A lap szerint a jelenlegi helyzet annyiban hasonlít a három évvel ezelőttihez, hogy a pénzintézetek jelenleg is nyomás alatt állnak a tőkekövetelmények szigorodása és az euróövezeti adósságválság miatt. A bankok visszavonulása egybeesik a kötvénypiaci befektetői kereslet növekedésével, akik leginkább prosperáló, államkötvényeknél magasabb hozamokat garantáló vállalatokba invesztálnak – magyarázza a lap.