Jump to content

Orbán Európáról, államadósságról és középosztályról

2012. 04. 08. 00:00

Az Új Ember című katolikus hetilap szombati számában interjú jelent meg Orbán Viktor miniszterelnökkel. A kormányfő az interjúban beszélt arról, hogy Európa mai szellemi világában szerinte azok vannak fölényben, akik szerint a nemzeti gondolkodásmódtól és szuverenitástól a nemzetközi, nemzetek feletti irányba kell haladnia a kontinensnek.

„Magyarország jelenlegi vezetésének azonban más értelmezése van az európai civilizációról és kultúráról” – szögezte le Orbán. A miniszterelnök szerint „a magyar ügy nem véletlenül vált ki rokonszenvet”. A jelenlegi uralkodó felfogás jegyében Európa értékrendje a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz irányába terelődik, viszont a kormány ellenkező irányba halad. „Nekünk az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van” – mutatott rá a miniszterelnök.

A politikus beszélt arról a gyakorlatról is, hogy a pénzügyi világ időről időre hitelt nyújt a rossz politikát folytató államok számára. „Nyolc év alatt brutálisan eladósították hazánkat” – tért ki Magyarország helyzetére Orbán, aki szerint a hitelezők „örülnek, ha nagy kamattal, hosszú időn keresztül, folyamatosan fizetünk nekik”. A miniszterelnök kiemelte: hazánk jelenleg évi 1300 milliárd forint kamatot fizet a hitelezőknek, míg ez az összeg 2002-ben 500 milliárd forint volt.

A miniszterelnök beszélt társadalompolitikai céljairól is – alulról nyitott középosztályt kíván kialakítani. Orbán a jövő reményének azt tartja, hogy munkát tudnak adni az embereknek. A START-program keretében 2012-ben 200000 ember kezdhet el dolgozni, a közmunkások száma pedig két év alatt 350000-re emelkedhet – mondta el a miniszterelnök. Hozzátette: „én a középosztályba való bejutás útjának tisztán tartásán dogozom, hogy a felemelkedés munkával és erőfeszítéssel elérhető legyen”.