Jump to content

NGM: Bővül a célzott adókedvezmények rendszere

2012. 04. 06. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte: a kormány egyes foglalkoztatási csoportok számára bővíti a célzott adókedvezmények rendszerét, amellyel az érintettek munkába állását kívánja támogatni.

Az MTI Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Heti Válaszban megjelent legújabb cikkével kapcsolatban tett fel kérdéseket a tárcának. A miniszter az említett cikkben a következőket írja: „Megyünk (...) egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit.”

A politikus az írásban kifejti: „A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start-munkások), de még szükségünk lesz egy 25 és egy 75 százalékos kulcsra is.”

A fenti öt kulcs céljáról a következő tájékoztatást adta: „egyes munkavállalók elhelyezkedését szolgáló adókedvezményeket hatékonyabb célzottan kezelni, ezen csoportok munkába állását a kormány célzott adókedvezmények rendszerének bővítésével segíti elő, így a támogatottak közül jobban kiszűrhetőek a fiktív minimálbéres csoportok is”.

A minisztériumi válasz hozzáteszi: a kedvezmények igénybevétele a bruttó bérre vetülő 27 százalékos, a munkáltatók által fizetendő adóból lehetséges. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a munkavállalók bizonyos csoportjai alacsonyabb adókulccsal adóznak – magyarázza az NGM. „Azaz egy rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállaló után a minimálbér kétszereséig nem fizet adót a munkáltató (0 százalékot fizet), míg egy elbocsátott köztisztviselő után ugyanezen határmértékig 27 százalék helyett csak 13,5 százalékot (azaz az eredeti szociális hozzájárulási adó felét) kell fizetni” – fejti ki a tárca.

Az ötkulcsos, illetve ennek keretében a 30 százalékos általános forgalmi adóról a minisztérium hangsúlyozta: „Matolcsy György csupán arról beszélt, mennyivel egészségesebb lenne az ötkulcsos forgalmi adózás bevezetése”.