Jump to content

Fellegi: Ötoldalú egyeztetés a jegybank függetlenségéről

2012. 04. 06. 00:00

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön Washingtonban bejelentette: A közeljövőben ötoldalú szakértői szintű eseti munkacsoport fog tárgyalni a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatos szabályokat tartalmazó csomag konkrét formájáról

A politikus ezt azután közölte, hogy az Egyesült Államokban a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal foglalkozó stábjával konzultált. A jegybanki függetlenség feltételeit tartalmazó szabálycsomag kialakításáról az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői konzultálnak majd. A kapcsolódó jogszabályok a Magyarország, az Európai Unió, illetve az IMF közötti tárgyalások megkezdésének feltételei.

Fellegi az USA fővárosában szerdán informális egyeztetéseket folytatott az IMF Christoph Rosenberg vezette csoportjával. A miniszter ezután találkozott Charles Collyns amerikai pénzügyminiszter-helyettessel, illetve tárgyalt a Nemzetközi Pénzügyek Intézete vezérigazgatójával, Charles Dallarával is. Dallara jelenleg a magánhitelezők képviselője a görög pénzügyi válság kapcsán.

A tárca nélküli miniszter az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a magyar kormány célja az informális IMF-egyeztetésekkel továbbra is a mentőcsomaggal kapcsolatos tárgyalások mielőbbi megkezdése. „A hivatalos tárgyalások nem kezdődtek még meg. A mostani egyeztetéseknek az a célja, hogy minél hamarabb el tudjuk kezdeni a tényleges tárgyalásokat, amikor az asztalra tud kerülni konkrétan az a kérdés, hogy milyen program mentén, milyen összegben, milyen feltételekkel tud Magyarország pénzügyi csomaghoz jutni, az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF közös tárgyalódelegációjától” – magyarázta a politikus.

Fellegi kifejtette: „Úgy gondolom, hogy a mi oldalunkról nincs jelentősebb akadálya a tárgyalások megkezdésének. Azokat a feltételeket pedig, amelyeket az IMF előfeltételként szeretne látni, a magyar kormány kész és tudja teljesíteni”.