Jump to content

A GVH figyeli a vállalkozások tájékoztatási gyakorlatát

2012. 04. 06. 00:00

A Gazdasági Versenyhivatal pénteken közölte: a szervezet figyelemmel kíséri a vállalkozások tájékoztatási gyakorlatát, illetve a jogsértés felmerülése esetén a kapcsolódó eljárásokat is megindítja.

A szervezet ezt azzal összefüggésben közölte, hogy a húsvéti ünnepek közeledtével egyes üzletláncok a forgalomnövelés céljából egyre gyakrabban használnak olyan promóciós szövegeket és szimbólumokat, amelyek a termékek magyar eredetét emelik ki.

A tájékoztatás alapján a versenyhivatal az efféle ügyekben bejelentések és panaszok alapján 2010-ben egy, 2011-ben három, míg 2012-ben esetben indította el a megfelelő intézkedéseket. Ezek közül mindeddig három ügyben született döntés. A magyar termék fogalmát a versenyhivatal szerint ezen esetek kapcsán a döntési időpontban nem határozta meg jogszabály. A GVH emiatt a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szellemében járt el.

A három lezárt ügyből kettőben megállapították a jogsértést, és bírságot is kiszabtak. A harmadik eljárásnál a cég kötelezettséget vállalt, hogy a "magyar termék" megjelölést kizárólag olyan esetben alkalmazza, amikor a termékek származási helye igazoltan Magyarország, továbbá élelmiszerek esetén a termékek jellemző alapanyagai magyarok - közölte a GVH. A hivatal a kötelezettségvállalások teljesítését utóvizsgálat keretében ellenőrzi.