Jump to content

Szijjártó: A kormány kész megkezdeni a tárgyalásokat

2012. 04. 05. 00:00

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar kormány „bármely percben vagy bármely másodpercben” kész megkezdeni a tárgyalásokat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

A politikus leszögezte: „nekünk érdekünk az, hogy minél előbb megkezdjük a tárgyalásokat”, illetve azok folyamán mielőbb megállapodást sikerüljön kialakítani. Ebben „abszolút elkötelezettek vagyunk” – tette hozzá Szijjártó Péter. A szóvivő ugyanakkor beszélt Magyarország makrogazdasági adatairól is, amelyek szerinte biztatóak és javulnak.

Hazánk a legfontosabb mutatószámok tekintetében az Európai Unió legjobbjai között található, az első negyedbe tartozik – mondta el Szijjártó, aki szerint folyamatosan csökken az államadósság, nő a foglalkoztatottság, a költségvetési deficit pedig három százalék alatt van.

A kormányfő szóvivője beszélt Fellegi Tamás tárcanélküli miniszter előreláthatólag a következő heti kormányülésen fog beszámolni a Washingtonban folytatott tárgyalások eredményeiről. Az MTI a múlt héten és kedden is beszámolt arról, hogy a tárcanélküli miniszter a hét közepén az Egyesült Államokban folytatja a tárgyalásokat megelőző informális megbeszéléseket az IMF illetékeseivel. A politikus ezen kívül részt vesz egy konferencián is, amelyen a magyar gazdaság és belpolitika egyes fontos kérdéseit tekintik át.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénzügyi forgalmi adó bevezetése és újabb adókulcsok kialakítása mellett érvelt egy, a Heti Válaszban megjelent cikkben. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter azt javasolta az újságíróknak, hogy forduljanak a nemzetgazdasági tárca vezetőjéhez.