Jump to content

Megalakult a Lovas Munkacsoport

2012. 04. 04. 00:00

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán közölte, hogy létrejött a Lovas Munkacsoport. Az új intézmény célja, hogy a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatok végrehajtásához nyújtson szakmai támogatásokat.

A munkacsoport tagjait a Fazekas Sándor vidékfejlesztési tárcavezető nevezte ki, annak elnöke pedig Lázár Vilmos többszörös fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke lett. A testület tagjai között állattenyésztési szakemberek, állatorvosok, a lovassportok eredményes versenyzői, illetve lókedvelő közéleti személyek is megtalálhatóak.

A Kincsem Nemzeti Lovas Program efogadására márciusban kerül sor a kabinet részéről. A szakmai tervet Horváth László, a Nemzeti Lovas Stratégia elkészítésére és végrehajtásának koordinálására kinevezett miniszterelnöki megbízott készítette. A program elkészülését az MTI tájékoztatása alapján több éves, széleskörű szakmai konzultáció előzte meg.

A kormányzati szándék alapján az idei évben számos olyan területen kerülhet sor jelentős előrelépésre, mint a vidékfejlesztés, a lovaskultúra-oktatás, a lovasturizmus, a lovassportok és a lótenyésztés. Ez a minisztérium szerint együtt a lovaságazat átfogó fejlesztéseként foglalható össze.

A Nemzeti Lovas Program céljait tekintve szerves kapcsolatban áll a Nemzeti Vidékstratégiával, illetve az ahhoz illeszkedő nemzeti programokkal is. A lovasprogram elkészülése összhangban van a Nemzeti Vidékstratégiában vázolt hosszú távú jövőképnek és alapelvekkel – írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy az új program támogatja a állattenyésztést és -tartást, valamint elősegítia vidéki munkahelyek megőrzését, gyarapítását.