Jump to content

Fejlesztési tervek a turisztikában

2012. 04. 04. 00:00

A parlament turisztikai bizottsága előtt szerdán szó esett a belföldi turizmus élénkítéséről, egy esetlegesen megvalósuló Kárpát-medencei nemzeti szállodalánc koncepciójáról, valamint a balatoni térség és az országos fesztiválok fejlesztéséről is.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerdán az Országházban, a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslatról szervezett szakmai konzultáción beszélt a belföldi turizmus élénkítéséről, egy esetlegesen megvalósuló Kárpát-medencei nemzeti szállodalánc koncepciójáról, valamint a balatoni térség és az országos fesztiválok fejlesztéséről is.

A politikus hangsúlyozta, hogy a fenti tervek megvalósulása nem kizárólag kormányzati feladatnak számít – abban részt kell vállalnia az önkormányzatoknak, a civil társadalomnak, illetve a különböző szolgáltatóknak is. Az eseményen Bánki Erik, az Országgyűlés turizmusbizottságának elnöke leszögezte: a készülő jogszabály a következő egy-másfél évtizedre fogja meghatározni az ágazati kilátásokat. Emiatt kiszámítható jogi környezetre és megfelelő jogszabályra – magyarázta az elnök.

Bánki ugyanakkor nem tartja könnyűnek a helyzetet, hiszen a gazdasági krízisre legérzékenyebben reagáló szektor a turisztika volt. Ez az ágazat szenvedte el a legnagyobb veszteséget – tette hozzá a bizottsági elnök, aki szerint az emberek az elmúlt két év pozitív változásai ellenére takarékosabbak, óvatosabbak lettek, kevesebbet költenek.
Bánki Erik szerint fontos kiemelten kezelni a turizmust, mivel a gazdasági élet valamennyi területét érinti. Szatmáry Kristóf úgy fogalmazott, ha az infrastruktúra, az ipar a gazdaság csontváza, szerkezete, akkor a turizmus a lelke és a szíve a magyar nemzetgazdaságnak. Szerinte ez szállítja a megújulás lehetőségét.