Jump to content

Matolcsy levelet írt Olli Rehnnek

2012. 04. 03. 00:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden levélben informálta az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosát arról a magyar államháztartási adatok tavalyi alakulásáról.

A levél alapján az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1.204,6 milliárd forintnyi többletet realizált – ez a bruttó hazai termék 4,3 százalékának felel meg. Az egy évvel ezelőtti többlet-előrejelzés 2 százalékos mértékre számított, míg a deficittúllépés rendezésére 2009. július 7-én tett javaslatok végrehajtásáról 2011 decemberében benyújtott jelentés 3,9 százalékos többletet említett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása alapján a miniszter Olli Rehnnek címzett levele kifejti: a 2011-es évre szóló büdzsé az év közbeni egyszeri tételek nélkül is fél százalékkal kisebb hiányt tartalmaz, mint amit annak elfogadásakor vállalt a kormányzat. Ezzel párhuzamosan „2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3 százalék alatt tudtuk tartani a költségvetési hiányt” – derül ki a levélből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető az, hogy a fiskális szigor mellett a tervezettnél jóval kedvezőbb hiányszintet sikerült kialakítani 2011-ben. Matolcsy György levele többek között utal arra is, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a hiány 3 százalék alatt tartása, illetve a 2011 áprilisában bejelentett konvergenciaprogramban lefektetett pénzügyi pálya végrehajtása mellett.

„Meggyőződésem szerint a fenti adatok jól mutatják, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedési pálya felé halad, ami a kormány Széll Kálmán-tervben lefektetett strukturális reformintézkedések végrehajtása melletti elkötelezettségével és a már végrehajtott strukturális reformintézkedésekkel együtt garantálja a GDP-arányos költségvetési hiány tartós csökkentéséhez elengedhetetlenül szükséges folyamatos strukturális javulást a költségvetésben” - olvasható Matolcsy György levelében.