Jump to content

Földbank indult Gyulán

2012. 04. 03. 00:00

Alt Norbert, Gyula alpolgármestere hétfőn az MTI-vel közölte: a város önkormányzata áprilisban elindította a földbank intézményét, amelyet a mezőgazdasági területek aktív hasznosítására alkalmas, innovatív föld-kezelési struktúrának tartanak.

A földbank program célja az alpolgármester tájékoztatása alapján a település tulajdonában álló parcellák, földterületek egységes kezelése, hasznosítása és bérbeadása. További cél emellett az elhanyagolt zártkertek és hobbitelkek művelésbe vonása, illetve szociális alapú hasznosítása is – tette hozzá Alt Norbert. A földbank gazdasági tevékenységeit az önkormányzat által januárban megalapított Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft. keretein belül látja el.

Az alpolgármester a távirati irodával tudatta, hogy a gyulai földbank portfóliója összesen negyven hektárnyi földterületet foglal magába, az egyes vagyonelemek nagysága pedig különböző. A lakosság állítólag nagy érdeklődést tanúsított az újszerű földgazdálkodási rendszer iránt – az érdeklődők többsége jelenleg kisebb földeket birtokol. Emellett megjelentek olyan idős emberek is, akik már nem képesek zártkertjeik gondozására. Ők szívesen adnák a földbank kezelésébe kertjeiket, parcelláikat, ahol az önkormányzat zöldséget és gyümölcsöt termeltet közmunkaprogram keretében intézményei részére – magyarázta Alt Norbert.

A koncepció alapján az ilyen földek tulajdonosok kezelésbe bocsátják földjüket, azonban tulajdonjoguk megmarad azon. A földbank tevékenységei között a bérlők és a bérbeadók, eladók és vevők közötti közvetítés is megtalálható. A szolgáltatás egyelőre helyi szinten valósul meg, ám Gyula városa később a város környéki településekre is kiterjesztené azt.
A földbank az ingatlanpiac szereplőjeként szerepet vállal magántulajdonú földingatlanok értékesítésében és földcserék lebonyolításában. A földbank biztosítja a földterületet a jelenleg száz tagú szociális szövetkezetnek, amit az önkormányzat hozott létre kilenc családdal 2011 márciusában.