Jump to content

Az NGM javítaná a nők munkapiaci helyzetét

2012. 04. 03. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium konkrét intézkedési tervet készít a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása érdekében – a cél a nők foglalkoztatását hátráltató munkaerőpiaci korlátok felszámolása.

Erről keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján számolt be Szalai Piroska miniszteri biztos – a szakember fél éven keresztül ténykedik az NGM-ben a nők munkaerőiaci lehetőségeinek javítása érdekében.

A sajtótájékoztatón Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára leszögezte: a miniszteri biztosi poszt kialakítása évtizedes hiányosságot pótol, a nők munkaerő-piaci helyzetének megváltoztatása pedig jelentős feladatnak számít.

Szalai Piroska az eseményen leszögezte: a következő fél évben az első és legfontosabb feladata azon konkrét tényezők megfogalmazása lesz, amelyek korlátozzák a nők munkaerő-piaci részvételének növelési lehetőségeit. További feladat, hogy ezen tényezők felszámolása érdekében intézkedéseket hajtsanak végre és programokat indítsanak el – tette hozzá a biztos.

Czomba Sándor felhívta a figyelmet: a 40 évnél idősebb magyar nők kedvezőbb foglalkoztatási adatokat mutatnak fel, mint e kornál fiatalabb nőtársaik. A 20-49 éves, és a kisgyermeket nem nevelő nők foglalkoztatási rátája között több mint 33 százalékpontos különbség van – emelte ki az államtitkár.
A rendezvényen Szalai Piroska hangsúlyozta, hogy fél év alatt nincs lehetőség „statisztikai ugrások” elérésére a nők foglalkoztatása terén. A miniszteri biztos szerint ezért feladatának fő célja, hogy két éven belül ne Magyarország női foglalkoztatási rátája legyen az egyik legrosszabb az Európai Unióban.