Jump to content

Utalványokkal fizetnék ki a szociális juttatásokat

2012. 04. 02. 00:00

A kormányzati szándék értelmében a szociális juttatásokat ezentúl nem pénzbeli ellátás formájában, hanem utalványokkal fizetnék ki. Az ehhez kapcsolódó Erzsébet-programot április közepén terjeszthetik a kormány elé.

A Magyar Közlöny legutóbbi számából kiderül: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a fent jelzett időpontig kell megvizsgálnia azt, hogy milyen feltételek mellett oldható meg a szociális juttatások kifizetésének átalakítása. A pénzbeli juttatásokat Erzsébet-utalvány váltaná ki akár a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély esetében is

A tárcavezető feladata az, hogy április 15-ig kell a kabinet elé terjessze a megnevezett szociális szolgáltatások utalványformátumú biztosításának lehetőségét, módját és mértékét, valamint a szükséges jogszabály-módosításokat.

A kormány ezzel párhuzamosan Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert arra kérte fel, hogy a nemzeti erőforrás miniszter vizsgálatainak eredményeinek segítségével dolgozza ki: mely területeken van lehetőség az Erzsébet-program bevonására, tehát bizonyos szociális utalvánnyal való kifizetésére.

A kormány tájékoztatása alapján a támogatások új formájú biztosítására a jutattások "célhoz kötött felhasználása érdekében" van szükség. Ezzel együtt Navracsics Tibornak cselekvési és ütemtervet kell készítenie az Erzsébet-utalvány bővítésének formáiról, a bevezetés és a működtetés költségeiről is.