Jump to content

NGM: Csak rászorulók vegyék igénybe az árfolyamgátat!

2012. 04. 02. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közleményt adott ki, amelyben leszögezik: az új árfolyamgát intézménye azon devizahitelesek számára jelenthet hatékony megoldást, akik helyzetüknél fogva az eredeti árfolyamokon nem képesek az adósság törlesztésére. A tárca javaslata ennek értelmében az, hogy a megemelkedett árfolyamokon is törleszteni képes adósok ne lépjenek be a törvényben biztosított árfolyamgát-rendszerbe.

Az NGM tájékoztatása felhívja a figyelmet: az árfolyamrögzítést hátfőtől új feltételek mellett vehetik igénybe a devizahitelesek. Az intézmény célja az, hogy „az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye” – olvasható a közleményben.

Az árfolyamgát rendszerében két elkülönített számlán könyvelik a rögzített árfolyamon fizetett törlesztés és az aktuális árfolyamon fizetendő törlesztés különbözetét. Az egyik számlán a fix árfolyam feletti tőketörlesztések jelenhetnek meg, míg a másikon a fix árfolyam feletti kamatokat könyvelik el, amelyek megfizetése alól a hitelesek mentesülnek.

Az árfolyamok rögzített szintje a következő: a svájci frank esetében 180 forint, az euró esetében 250 forint, a japán jen esetében pedig 2,5 forint. Az ügyfélre terhelt tőkegyűjtőszámla kedvezményesen, a bankközi kamat szerint kamatozik. „Az az adós, aki ha nehezebben is, de képes fizetni a megnövekedett svájci frank árfolyam ellenére a törlesztő részletet, annak mindenképpen jobb, ha az eredeti szerződési feltételek változatlansága mellett továbbra is törleszti” – szögezi le a közlemény.