Jump to content

Elemzők: Schmitt lemondása nem befolyásolja a piacokat

2012. 04. 02. 00:00

Londoni felzárkózó piaci elemzők nem számítanak számottevő piaci hatásokra Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása kapcsán

A hétfői hír hatására a magyar törlesztéskockázatra kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása sem változott meg szignifikánsan – a magyar CDS-díjszabások hétfő délután néhány bázisponttal az előző záróérték alatt voltak.

A lemondás kapcsán Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója elmondta: Schmitt Pál lemondását csak korlátozott piaci reakció követheti, hiszen a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja, ahol a Fidesz továbbra is jelentős többséggel rendelkezik. Az ügy ugyanakkor „kisebb csapással ér fel Orbán Viktor miniszterelnök szempontjából” – tette hozzá az elemző, aki szerint a kormánypártok egy „Fidesz-barát” új jelöltet fognak megválasztani. Timothy Ash hozzátette: „a térségben számos hasonló eset történt már az évek során”.

Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza Schmitt Pál lemondását Ash-hez hasonló módon kommentálta. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég munkatársa szerint a köztársasági elnök személyét érintő változások nem indukálnak „nagy piaci reakciót”, hiszen ceremoniális pozícióról van szó. A picok figyelmét Neil Shearing szerint az IMF-EU megállapodások további alakulása köti le, illetve további tényezőként az európai adósságválság további alakulása emelhető ki.