Jump to content

Drágul a húsvéti ünneplés, mégis nőhet a fogyasztás

2012. 04. 02. 00:00

Az idei évben jelentősen megemelkedik a tojás ár, ezért a húsvéti ünnepi étkezés is többe fog kerülni – írja az MTI. A kereskedők várakozásai szerint ennek ellenére a 2012-es húsvéti időszakban tavalyihoz hasonló nagyságrendben költekezik a társadalom.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség hétfőn közleményt adott ki, amely alapján a tojás ára 55 százalékkal nőtt meg az elmúlt egy évben. A szervezet szerint ennek oka az Európai Unió „ketrecszabálya”, amely a termelési volumen csökkenését okozta az egész kontinensen. A tojástermelés az unióban 10-15 százalékkal csökkent az idei év első három hónapjában, ami praktikusan heti 200 millió darab kiesését jelenti a közösségi piacokon.

A tojás drágulása az OKSZ szerint húsvétkor rendre tapasztalható, azonban ilyen mértékű áremelkedés nem számít megszokottnak. Az ünnep után várhatóan valamennyire csökkenni fognak az árak, azonban addig napról-napra drágulás lesz tapasztalható – írja a közlemény.

Ezzel párhuzamosan a népegészségügyi termékadó nyomán a csokoládé ára is megnő a tavalyi húsvéti árakhoz képest, a jövedéki adóváltozások pedig a szeszesitalok áremlekdését okozzák. Ezzel párhuzamosan minden termékkategóriában áremelkedés tapasztalható az áfakulcs januári emelkedése miatt – teszi hozzá a közlemény, amely az üzemanyagárak növekedéséről is beszámol.

Az OKSZ várakozásai szerint ugyanakkor a húsvéti ünnep - a karácsonyhoz hasonlóan – olyan esemény, amikor a családok az összes tartalékaikat mozgósítják. Emiatt a szervezet az élelmiszerforgalom húsvéti megugrására, az elmúlt hónapokhoz képest 35-40 milliárd forintos fogyasztás-növekedésre számít.