Jump to content

Papademosz: Görögországnak reformok kellenek

2012. 03. 30. 00:00

Lukasz Papademos görög kormányfő pénteken a sajtónak nyilatkozva leszögezte: a görög gazdaság növekedéséhez elengedhetetlenek bizonyos gazdasági reformok az országban.

Az átalakítások nélkül a miniszterelnök nem lát esélyt arra, hogy a gazdasáh növekedési pályára állhasson vissza. Papademosz a stabilizáció kulcsát a gazdasági intézkedésekben ésreformokban, illetve az ország versenyképességének javításában látja.

A görög kormányfő 2012-ben tovább emelkedő görögországi munkanélküliségi rátára számít. Idén a görög gazdaság egymás után ötödjére fog csökkeni, amennyiben azt a bruttó hazai termékkel vizsgáljuk. Papademosz ugyanakkor a reformok végrehajtása, az általa vázolt követelmények megvalósulása esetén 2013 közepétől elképzelhetőnek tartja a gazdasági erősödést.

A görög statisztikai szolgálat, az ELSTAT egyébként éppen pénteken jelentette be: januárban 10,3 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi forgalom mennyiségben számolva az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanez az elmaradás decemberben 12, 6 százalékot tett ki. Értékben számítva a csökkenés 8,5 százalék volt a decemberi 11 százalékot követően.