Jump to content

MNB: Jövőre 3 százalékra csökkenhet az infláció

2012. 03. 29. 00:00

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője csütörtökön ismertette a jegybank új inflációs jelentését – a tájékoztatás alapján az 2013-as év első felében 3 százalékra csökkenhet az infláció, a második félévben pedig az ország kockázati megítélésének javulása nyomán a forint mérsékelt erősödésére is számíthatunk.

Az MNB inflációs várakozásai a következőek: a 2012-es év átlagos inflációja a korábbiakkal ellentétben nem 5 százalék, hanem 5,6 százalék lesz. A jövő évi előrejelzés 2,6 százalékról 3 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan az ország bruttó hazai termék növekedésének előrejelzése nem változott – a jegybank 2012-re 0,1 százalékos, 2013-ra pedig 1,5 százalékos nvöekedést jósol.

„Amennyiben a makrogazdasági mutatók a mostani előrejelzés mentén alakulnak, és az ország kockázati megítélése az év felétől javul, akkor az MNB stábjának véleménye szerint az alapkamat az utolsó negyedévtől csökkenhet” – fejtette ki a vezető elemző. A jegybank prognózist adott ki a költségvetési hiányról is, amely szerintük idén a kormány által tervezett tartalékok zárolása esetén 3,1 százalék lesz, a már bejelentett új intézkedések hatására pedig 2,9 százalékra csökkenhet.

Ez azt jelenti, hogy a könvergenciaprogramban vállalt 2,5 százalékos hiánycél teljesítéséhez 4 százalékos megtakarításra van szükség – ez praktikusan 100-110 milliárd forintot jelent. Virág Barnabás elmondta: a jelenlegi, GDP 14-15 százalékát kitevő beruházási ráta „történelmi összehasonlításban is aggasztóan alacsonynak” számít, miközben a feltörekvő országokban 20 százalék feletti rátákat mérnek.