Jump to content

Csökkent a reálkereset januárban

2012. 03. 20. 00:00

A januári adatok alapján Magyarországon egyre gyorsuló bérkiáramlás tapasztalható – állítják az MTI által megkérdezett elemzők. A közgazdászok várakozásai alapján a következő hónapokban a reálkeresetek csökkenési üteme mérséklődni fog.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi adatközlése szerint az év első hónapjában nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 4,3 százalékkal voltak magasabbak az előző év hasonló időszakában mért szintnél. Amennyiben nem vesszük figyelembe a családi adókedvezményeket, akkor a nettó bérek 1,4 százalékkal haladták meg a 2011. januári szintet.

Az átlagkeresetek növekedési üteme a versenyszférában 5,2, a költségvetés területén 1,4 százalék volt – ezzel párhuzamos trend viszont, hogy Ugyanakkor a versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 31,8 ezer fővel, a költségvetési szférában, 12,5 ezer fővel kevesebben voltak alkalmazásban az egy évvel korábbi állománynál.

A bruttó béradat valamivel alacsonyabb a vártnál – mondja Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. A szakértő úgy véli: a becslés bizonytalansági fokát növelte, hogy a bázist jelentő, 2011 januárjában fizették ki a 2010. évi bónuszokat, az idén januárban viszont ilyen nem volt. Ennek oka az, hogy az adószabályok változása miatt az érintett munkavállalók 2011. decemberében kapták meg jutalmukat.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. vezető elemzője a bruttó bérek januári, 4,3 százalékos emelkedését gyorsabbnak nevezete saját várakozásainál. Mindkétt, az MTI által megkérdezett szakértő kifejtette, hogy az 5,5 százalékos januári infláció és az 1,4 százalékos nettó béremelés 3,8 százalékos reálbér-csökkenés tapasztalható. „Látszik, hogy a költségvetés kiigazítási fázisban van, az adószabályok kedvezőtlenül változtak” – magyarázta Árokszállási Zoltán.