Jump to content

Biztosítások lakáskulcsra, elütött vadra

2012. 01. 31. 00:00

A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy köthetünk biztosítást a saját életünkre, a lakásunkra, vagy az autónkra. Azt azonban már valószínűleg csak kevesen tudják, hogy létezik néhány olyan biztosítási forma is, amely korántsem tűnik megszokottnak, néhányról talán sokan még sohasem hallottak. Összegyűjtöttük, hogy milyen speciális biztosítások léteznek a folyamatosan bővülő hazai piacon.

A tavalyi év egyik újdonsága volt a magyar piacon az autó kötelező biztosítása mellé köthető gyorshajtásra vonatkozó kiegészítő biztosítás. Az újítás, amely a rendőrség véleménye szerint etikai problémákat vethet fel, a biztosítótársaság szerint nem ösztönöz a közlekedési szabályok megsértésére, mivel a cég kizárólag kismértékű gyorshajtás esetén fizet, a súlyos szabálysértések esetén nem. Emellett természetesen számos más kiegészítő biztosítást is köthetünk autónkra: a vadkárra vonatkozó kiegészítő biztosítás például abban az esetben fizet, ha a járművünkkel szarvasnak ütközünk. De létezik kátyúbiztosítás és defektbiztosítás is, amelyek az úthibákból származó sérülésekre és károkra nyújtanak anyagi segítséget.

A járműbiztosításon túl létezik még néhány olyan speciális szolgáltatás, amely egy előre meghatározott díj megfizetése esetén garantálja, hogy ha a tulajdonost kár éri, a költségeket megtéríti. Ki gondolta volna, hogy lehet biztosítást kötni a fagyasztószekrényünk leolvadására? Talán nem sokan, pedig egy minimális havidíj ellenében ezt is kérhetjük biztosítónktól, amely nemcsak áramszünetkor, de a mechanikai meghibásodás esetén is fizet. És valószínűleg azt sem sokan tudták, hogy létezik a lakáskulcs védelmére specializált biztosítás is. Ez a biztosítás nemcsak az ellopott vagy elvesztett lakáskulcs másolásának, előállításának költségeit fedezi, de a lakáshoz kihívott lakatosmester munkadíját is. És ha már lehet kötni biztosítást a fagyasztószekrényünkre és a lakáskulcsunkra, miért ne lehetne biztosítást kötni házi kedvencünkre is? Néhány biztosítónál már léteznek olyan kisállat-biztosítások is, amelyek a kedvencünk betegsége esetén vállalják az orvosi ellátás költségeinek fedezését.

Utazáskor talán gyakran elfeledkezünk róla, de értékeink ilyenkor is nagy veszélynek vannak kitéve, ezért érdemes az utasbiztosításunk mellé poggyászbiztosítást is kötni, amely néhány száz forint befizetésével garantálja, hogy szükség esetén a csomagjainkban elhelyezett értékeket több tízezer forintig megtéríti. Ha már az utazásnál tartunk, az extrém sportok kedvelőinek a nagyobb kockázat miatt érdemes az egyszerű utasbiztosítás mellé extrém sportokra vonatkozó kiegészítő biztosítást is kötni. A biztosítótársaságoknak számos ajánlatuk van a veszély kedvelői számára is.

Összeállításunkból kiderül, hogy hozzon bármit az élet, a fentebb felsorolt speciális biztosításokkal sok kisebb-nagyobb kiadástól és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.