Jump to content

Stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalat lett a Malév

2012. 01. 30. 00:00

A magyar kormány hétfő reggeli hatálybalépéssel „kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet” besorolást adott a Malév légitársaságnak. Az ehhez kapcsolódó kormányrendelet a miniszterelnök aláírásával ellátva jelent meg a hétfői Magyar Közlönyben és reggel 7 órakor lépett hatályba.

Az említett – Orbán Viktor aláírását tartalmazó - kormányrendelet kijelöli azon csődtörvény-paragrafusokat is, amelyeket a Malév esetében alkalmazni kell. Ennek értelmében hétfőtől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek a Malév ellen – az ilyen kérelmeket a bíróságoknak soron kívül kell elutasítaniuk.

A törvény alapján a kabinet azon gazdálkodó szervezeteket minősítheti stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek, amelyek esetében nemzetgazdasági érdek fűződik az adósságok mielőbbi rendezéséhez, a hitelezőkkel való megegyezéshez. Ilyen szervezet lehet azon gazdálkodó szervezet is, amelynek reorganizációjához nemzetgazdasági érdek, vagy kiemelt közérdek fűződik, illetve amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint történjék.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnél csődeljárás és felszámolás esetén vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság jár el a hivatkozott törvény szerint.