Jump to content

Sarkozy: Európa helyzete stabilizálódott

2012. 01. 30. 00:00

Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap este egyórás interjúban elemezte Franciaország és Európa gazdasági aktualitásait, amelyet hat francia tv és rádiócsatorna is élőben közvetített. Az interjúban a politikus elmondta: a kontinens pénzügyi helyzete mára stabilizálódott, így immár a válságból való kilábalást kell előtérbe helyezni.

„A világ és Európa pénzügyi helyzetének stabilizáláshoz a feltételek adottak. Európa már nincs a szakadék szélén. Mostantól minden erőnket a gazdasági válság megoldására kell fordítanunk” – magyarázta Nicolas Sarkozy.

Az interjúból az MTI szerint kiderül, hogy az elnök három hónappal a francia elnökválasztás előtt bizonyítani szeretné, hogy akár mandátuma végén is hajlandó a válságból való kilábaláshoz szükséges, általa elengedhetetlennek tartott népszerűtlen intézkedések bevezetésére. Nicolas Sarkozy egyelőre nem jelentette be hivatalosan azt, hogy újrajelölteti magát az elnöki címre.

Sarkozy ilyen lépésnek tartja az áfa 1,6 százalékpontos emelését – a 21,2 százalékos áfakulcsra az elnök szerint Franciaország versenyképességének javítása és a munkahelyek külföldre telepítésének megállítása érdekében, a szociális védőháló finanszírozásáért van szükség. Ezzel párhuzamos intézkedés, hogy a francia kabinet csökkenti a munkáltatói járulékokat, amelyekből eddig a szociális intézkedéseket finanszírozták.

Az munkáltatók terheit 13 milliárd euróval csökkentő szabályok az elnökválasztás után fél évvel, tehát október 1-én fognak életbe lépni. Sarkozy kiemelte, hogy egy 4 ezer eurós fizetés után fizetendő munkáltatói járulékok Németországban 840 eurót tesznek ki, míg Franciaországban ennek dupláját kell azonos bérszint mellet fizetni. „Tíz év alatt Franciaország félmillió munkahelyet veszített el az iparban” – szögezte le az elnök.