Jump to content

Paks: sikeres évet zárt az atomerőmű

2012. 01. 30. 00:00

Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósági elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az atomerőmű 2011-ben sikeres évet zárt le, a társaság mindenidők második legjobb termelési eredményét tudja elkönyvelni. Az igazgatósági elnök hozzátette: az erőmű kiemelkedő teljesítményt mutat fel a biztonsági mutatók és a rendelkezésre állás dimenzióiban is.

Az atomerőmű ma hazánk legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve – hangsúlyozta Baji. Tavaly Paks mintegy 15.685 GWh villamos energiát termelt, amely megközelíti a jelenleg rekordnak számító 2010-es termelési értéket.
2011-ben Pak a Magyarországon előállított villamos-energia 43,25 százalékát termelte meg, tehát növekedett a magyar áramtermelésben játszott szerepe. Ezt a szintet az erőmű a magyar piacon elérhető legolcsóbb áron tudta elérni. A társaság egységnyi termelésre jutó árbevétele 4,5 százalékkal nőtt: az 1 kWh-ra jutó árbevétel tavaly 11,66 forint volt. A villamosenergia-árbevétel tavaly 171,5 milliárd forint volt, amely 3,8 százalékos növekedést jelent.

A sajtótájékoztatón Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója kiemelte a paksi blokkok teljesítmény-kihasználását, amely szerinte rendkívül kedvezőnek tekinthető. Viszonylag rövid idő alatt sikerült befejezni azt a „temérdek munkát”, amely a főjavításokhoz és az üzemidő hosszabbításához volt szükséges – magyarázta Hamvas. A vezérigazgató szerint ezzel párhuzamosan tovább csökkenet a biztonságot és teljesítményt érintő események száma is.

Hamvas István kiemelkedő eredménynek tartja azt is, hogy a paksi atomerőmű négy blokkja tavaly 89,53 százalékot teljesített az elméletileg megtermelhető és ténylegesen előállított energia arányát illetően. A főjavításokra 2011-ben 158,7 napot fordítottak, amelyből az egye blokkokra eső munka 61 nap 6 óra volt.