Jump to content

Készül a nyugdíjpénztárak új szabályozása

2012. 01. 30. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium hátfőn az MTI kérdésére közölte: egyelőre kidolgozás alatt állnak az új nyugdíjpénztári szabályozás további, szükséges részletkérdései – a részletekről így csak később tud információkat adni a minisztérium.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken az Országgyűlés honlapján válaszolt egy írásban feltett kérdésre. A tárcavezető ebben leszögezi, hogy a kabinet nem szándékozik elsorvasztani az önkéntes nyugdíjpénztárakat, sőt: a kormány célja, hogy a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódóan kiaknázza a bennük rejlő lehetőségeket.

A miniszter leírta, hogy az új szabályozás kiemelt szerepet fog szánni azon szervezeteknek, amelyek I. pillérből folyósított nyugellátáshoz kapcsolódva tudják növelni a nyugdíjak mértékét. Az ilyen pénztárak működése 16 éve tart, tehát már érettek arra, hogy ne kelljen túlszabályozással küzdeniük – magyarázta a miniszter.

Matolcsy György szerint ezért az adminisztráció egyszerűsítésére, a deregulációra, esetlegesen pedig egy új szabályozási modell bevezetésére van szükség. „A pénztárak a továbbiakban is átláthatóan, olcsón, a tagok érdekét messzemenően szolgálva működnek — amire a jelenlegi és a tervezett egyszerűsített szabályrendszer is garancia — így az őket megillető kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése is prioritássá válhat, ami a szféra egészének további erősödését szolgálhatja” – írja a nemzetgazdasági miniszter.