Jump to content

Az IMF rontott világgazdasági prognózisán

2012. 01. 19. 00:00

A Nemzetközi Valutaalap az euróövezeti adósságválság negatív hatásai miatt csökkentette a 2012-es és 2013-as világgazdasági növekedési kilátásokat.

Az erről szóló IMF-dokumentumot az olasz ANSA hírügynökség szerezte meg – eszerint a Nemzetközi Valutaalap az idei évben 3,3 százalékos világgazdasági növekedéssel számol. Az előző, szeptemberben közzétett prognózis 4 százalékkal számolt, amely már akkor is csökkentett várakozásnak számított.

Jövőre a világgazdasági növekedés elérheti a 4 százalékot – olvasható a dokumentumban. A globális gazdaság az előző IMF-prognózis alapján 2013-ban 4,5 százalékkal nőtt volna. A nemzetközi pénzügyi szervezet idén a bruttó hazai termék 0,5 százalékos csökkenésére számít az euróövezetben – a szeptemberi előrejelzés még 1,1 százalékos növekedésről szólt.

Szerdán egyébként a Világbank is rontott növekedési várakozásain: az euróövezetben 0,3 százalékos GDP-csökkenésre számítanak, noha a szervezet júniusi jelentése még 1,8 százalékos növekedést helyezett kilátásba. Csökken az eurózóna nagyobb gazdaságainak növekedése is – Németországban és Franciaországban 0,2, illetve 0,3 százalékos növekedésről beszélhetünk majd.

Az ANSA hírügynökség szerint a kiszivárgott előrejelzéseket az az IMF jövő héten ismertetendő, Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentumában teszik majd közzé.