Jump to content

Draghi: Az EKB aggódik az MNB-törvény miatt

2012. 01. 12. 00:00

Mario Draghi szerint az Európai Központi Bank aggódik a jegybanki törvénnyel kapcsolatos magyarországi fejlemények miatt.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnök a csütörtöki kamatdöntést követő sajtótájékoztató után kijelentette: az euróövezeti jegybank rendkívüli nyugtalan a magyarországi MNB-törvény miatt.

Az EKB kiemelt figyelmet szentel azon helyzeteknek, amelyekben a politikai döntéshozók kísérelnek meg nyomást gyakorolni a nemzeti bankok vezetőire – magyarázta Draghi, aki szerint az efféle nyomás nem konzisztens az európai jogszabályok szellemiségével.

Draghi leszögezte: „korábban világossá tettük aggodalmainkat, amelyek közül néhányat figyelembe vett Magyarország, más aggodalmaink továbbra is fennállnak”. Az euróövezeti jegybank vezetője beszámolt arról, hogy a jegybanktörvényt vizsgálják, és álláspontjukat a közeli jövőben kiadandó konvergenciajelentésben ismertetik.

Az EKB egyébként csütörtökön egyhangúlag döntött az euróövezeti kamatszint tartása mellett. Mario Draghi úgy véli: az euróövezetben vannak olyan jelek, amelyek a gazdasági aktivitás stabilizálódását mutatják.