Jump to content

Öt tanácstag támogatta az erőteljesebb kamatemelést

2012. 01. 11. 00:00

A Magyar Nemzeti Bank szerdán közölte a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderül: öt tanácstag 50 bázispontos kamatemelésre voksolt, míg két tag a 25 bázispontos emelést támogatta. A jegybanki alapkamat ezzel 6,5 százalékról 7 százalékra nőtt.

A tanács összes tagja úgy véli, hogy az utóbbi időben romlottak Magyarország növekedési kilátásai. Mind a külső, mind a belső kereslet kilátásai romlottak – a külső kereslet feltételei kedvezőtlenebbé váltak, míg a belső fogyasztási kilátásokat a kormány keresletszűkítő intézkedései gyengítik.

A fogyasztás várható visszaesését valamennyire ellensúlyozhatja a Bankszövetség és a kabinet között kialakult megállapodás – teszik hozzá. Ez szigorítja a kedvezményes végtörlesztés szabályait, de kiterjed a nem-teljesítő, devizában kötött jelzáloghitel-szerződésekre és tartalmazza hároméves átmeneti árfolyamrögzítési program kibővítését is.

A tanácstagok e megállapodást sem értékelik egyhangúan – egyesek szerint a hitelezési aktivitásra nem lesz számottevő hatással az intézkedéscsomag, míg mások önmagában is bizalomerősítő lépésnek tartják a lakosság devizakitettségének csökkentését. Szerintük ez az elmúlt években példa nélküli, ezért az új struktúra mind a banki hitelezési aktivitásra, mind a fogyasztásra pozitív hatást gyakorolhat.

Az MT megállapította: „Magyarország kockázati megítélésének romlása a hazai gazdaság szereplőit súlyos alkalmazkodásra, a tevékenység visszafogására kényszeríti”. Magyarország magas CDS-árazásának okait egyesek a hazai bankokat ért tőkesokkban és a hosszú távú növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakban látják, amit a globális pénzügyi problémák is kiegészítenek. Más tanácstagok az országkockázat emelkedését elsősorban az euróválság fejleményeivel indokolják. Az IMF-kapcsolatfelvételt a tanácstagok mindegyike üdvözölte.

Az 50 bázispontos kamatemelésre Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Karvalits Ferenc, Király Júlia és Simor András voksolt, míg a 25 bázispontos kamatemelést Gerhardt Ferenc és Koczinszky György támogatta.