Jump to content

Elemzők: Lesz IMF-megállapodás, de nem gyorsan

2012. 01. 11. 00:00

Londoni elemzők keddi helyzetértékelése alapján immár valószínűbbnek tűnik az, hogy sikerül megegyeznie Magyarországnak és a Nemzetközi Valutaalapnak. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tárgyalások során gyors eredményt sikerül felmutatni – teszik hozzá.

William Jackson, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza befektetőknek készített összefoglalást, amelyben megállapítja, hogy a magyar befektetési eszközök múlt héten tapasztalt „heveny eladási hullámának” hatására a magyar kormányzat markánsan enyhített nyilatkozatainak hangvételén. Az elemző szerint a magyar kabinet mintegy 15-20 milliárd euró értékű elővigyázatossági megállapodás kialakítására törekszik majd – ez szerinte kielégítené a közszféra idei finanszírozási igényét.

A fejlemények bizonyos mértékben helyreállították a piaci nyugalmat – a forint Fitch leminősítése ellenére visszaerősödött a 324 forint/eurós árfolyamrekordról. „Ez eddig rendben is van, ám korai lenne azt gondolni, hogy mindez zökkenőmentesen haladó tárgyalásokat jelent” – szögezte le Jackson, aki szerint a megbeszéléseken számos kérdésben kell kompromisszumot kialakítani, a jegybanktörvény például „előkelő helyen lesz a napirendi pontok között”.

William Jackson úgy véli, hogy a megállapodás megkötése önmagában nem jelent garanciát arra, hogy a kormány végrehajtja az IMF-programot. „Valószínűleg kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kormány tartja-e magát a programhoz, biztosítva ezzel a jövőbeni folyósításokat, hiszen volt már példa IMF-programok idő előtti befejeződésére, (...) a tárgyalások 2010 júliusában is megszakadtak” – fejtegette a közgazdász.

Magyarország leminősítésének múlt heti indoklásában a Fitch Ratings is hasonló problémákat vetett fel: az egyezség megszületése esetén is „kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért”.

A Capital Economics keddi elemzése a következőképp összegez: a megállapodás „közelebbinek tűnik, mint korábban, de elbizakodottság lenne azt gondolni, hogy a továbbiakban már nincsenek akadályok, és gyorsan elérhető az egyezség”. Hasonló álláspontot fogalmaz meg a Barclays Capital is – a cég szerint a kormány gyakori gazdaságpolitikai irányváltásai miatt nem feltételezhető, hogy gyors megállapodás születik. A JP Morgan csak a második negyedévre vár megállapodást a kormány és az IMF között.
.