Jump to content

Lemondott Járai, Kovács az új KT-elnök

2012. 01. 10. 00:00

Lemondott Járai Zsigmond a Költségveti Tanács vezetéséről, a testület új elnöke így keddtől Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék korábbi giazgaótja lett.

Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke lemondott pozíciójáról. A közgazdász azzal indokolta lemondását, hogy az idei évtől hatályossá vált törvény rendelkezései ljelentősebb feladatokat biztosítanak a Költségvetési Tanácsnak, ezek teljesítését pedig nem tudja összeegyeztetni egyéb, köz- és magánszférában betöltött tisztségeivel.

A távozó elnök úgy véli, hogy Magyarország 2012. évi költségvetése jóval fegyelmezettebb és szigorúbb, mint a korábbi évek laza büdzséi, a kormány által kitűzött célok pedig helyesek és reálisak. Járai Zsigmond szerint a kormány gyorsan alkalmazkodott azon nehéz szituációhoz is, amelyet a folyamatosan romló külgazdasági környezet alakított ki. Ezt az EU 2011 decemberi jelentése szintén alátámasztja – tette hozzá Járai.

A jelentés óta eltelt néhány hét ismét jelentős változásokat hozz a nemzetközi pénzügyi helyzetben, amelyek újabb kihívásokat jelentenek majd a gazdaságpolitika számára – magyarázta Járai Zsigmond, aki szerint a költségvetésben rejlő tartalékok egy bizonyos szintig engedik, hogy a kormány kezelje a gazdasági helyzet romlásából fakadó feszültségeket. Amennyiben e romlások folytatódnak, további költségvetési korrekció lehet szükséges, amelyhez megvan a szükséges kormányzati elköteleződés – fejtegette Járai Zsigmond.

Az egykori jegybankelnök Orbán Viktor miniszterelnök kérésére továbbra is elmondja majd véleményét Magyarország gazdaságpolitikájáról. A Költségvetési Tanács új elnökének kedd délelőtt nevezték ki Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék korábbi vezetőjét, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökét.