Jump to content

Fellegi megkezdte az IMF-egyeztetéseket

2012. 01. 10. 00:00

Fellegi Tamás a héten többször fog az IMF vezetőivel konzultálni, csütörtökön pedig Christine Lagarde IMF-főigazgatóval is egyeztet majd. A tárca nélküli miniszter programja részeként találkozik majd az USA külügyminisztériumának illetékeseivel is.

A nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalások előkészítése érdekében Washingtonba utazó delegáció tagja Karvalits Ferenc MNB-alelnök és Pletschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is. A nagykövetség tájékoztatása szerint a kormány együttműködik a jegybankkal, tiszteletben tartja és biztosítja annak függetlenségét.

A magyar nagykövetség közleménye kiemeli: „Határozott kormányzati szándék az egyeztetéseket követően egy gyors megállapodás elérése, amely hozzájárul a piaci bizalom helyreállításához. Az ország piaci finanszírozásának biztosításához a nemzetközi pénzügyi szervezetek hitelei által kínált védőhálót biztosító konstrukcióra van szükség”.

A tárgyalások előtt Orbán Viktor miniszterelnök az MIT-nek elmondta, hogy Fellegi Tamás mandátuma alapján a miniszter újabb kormányzati egyeztetés nélkül fogadhatja el azokat a hitelformákat, amelyek azt biztosítják, hogy hazánk továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát. Orbán Viktor szerint az IMF-hitellel nem kiváltanánk a piaci finanszírozást, az inkább „megerősít bennünket a piacokon”.

„Ezért mondjuk azt, hogy mi az IMF-től egy védelmi hálót várunk. Az ország működéséhez szükséges pénzt a piacokról akarjuk megszerezni, de világos jelzést akarunk adni nekik, hogy Magyarország az elérhető források beszűkülése, az euróválság jelentős elhúzódása esetén is rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyek a biztonságos működéshez és a növekedéshez szükségesek” – magyarázta a kormányfő.