Jump to content

Arany, mint befektetés

2012. 01. 10. 00:00

Az elmúlt időszak gazdasági szempontból biztosan nem a kiszámíthatóságáról marad nevezetes. A válság sújtotta piacokon a korábbinál is nehezebb valóban jó befektetést találni. Ilyen helyzetekben a családos ember számára jól jön valamiféle mentőöv, ami a bizonytalan helyzetben is biztosan tartja értékét. Márpedig a legjobb befektetés ebből a szempontból az arany.

Ha úgy döntünk, aranyba helyezzük el spórolt pénzünket, több mód is kínálkozik arra, hogy a színesfém stabilitását kihasználhassuk. Vehetünk például aranytömböt, vagy érmét. Ez az úgynevezett befektetési arany ellentétben az ékszerekkel, nem áfa-köteles termék. Aki befektetési aranyat vesz, majd ad el, csak 16 százaléknyi árfolyam-nyereségadót kénytelen fizetni.

Az aranyvásárlás leginkább a pénzváltásra hasonlít, ugyanis ahogy sok a pénzváltó, úgy sok az aranykereskedő is, és mindegyik más-más vételi és eladási árfolyammal dolgozik. Ezért érdemes körülnézni a piacon, hol mennyiért lehet aranyat beszerezni. Az érmék és rudak formájára, illetve súlyára ugyan nincsenek kötelező szabályok, de érdemes a piacon ismert és mindenki által elfogadott termékeket vásárolni.

Nem vagyunk ugyanakkor rákényszerülve, hogy fizikailag is a tulajdonunkba kerüljön a színesfém. A tőzsdén ugyanis számos olyan papírral lehet kereskedni, amely ugyan nem jelent közvetlen aranybirtoklást, de valamilyen formában követi az arany árfolyamának mozgását. A legegyszerűbb persze ezek közül az, amelyik egy az egyben úgy változtatja az értékét, ahogyan maga az arany is.

Több előnye is van az ilyen papíroknak a fizikai arannyal szemben. Egyrészt nem kell attól tartanunk, hogy nem jó minőségű fémet vásárolunk a hozzá nem értésünk miatt, amitől aztán később csak jóval a vételár alatt szabadulhatunk meg. Ráadásul a tőzsdén bármikor egy kattintással eladhatjuk az arany árfolyamát követő papírunkat, így mindenfajta utánajárás nélkül azonnal pénzünkhöz juthatunk. Szintén nagy előnye a tőzsdei aranyvásárlásnak, hogy így rákényszerítjük magunkat: bizonyos időközönként nyomon kövessük a színesfém árfolyamát, és így ne olyankor váljunk meg attól, amikor épp nem adnak érte annyit, mint amennyit reméltünk. Eközben pedig attól sem kell tartanunk, hogy az aranytömbünket elég nagy biztonságban tartjuk-e.

De nem csak a tőzsdén, hanem az egyes pénzintézeteknél is találhatunk olyan befektetési alapokat, amelyek ugyancsak az arany árfolyamával együtt változtatják értéküket. Ez a forma azért lehet jó megoldás, mert így nem nekünk kell figyelni az árfolyamokat, hanem szakértők kötnek a színesfémre vonatkozó ügyleteket a befektetési jegy értékének növelése érdekében.