Jump to content

PSZÁF: 117 ezren végtörlesztettek

2012. 01. 05. 00:00

December végéig megközelítette a 117 ezret a végtörlesztett forinthitelek száma és a határidőig mintegy kétszer ennyi hitelszerződés és ingatlancélú hitelvolumen végtörlesztési szándékát jelezték az ügyfelek.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csütörtökön közzétette a végtörlesztésre vonatkozó adatokat, amelyek értelmében végtörlesztés céljára fordított hitelkiváltó forinthitelek száma megközelítette a 117 ezret. Az adatok szerint nőtt a végtörlesztési szándékot bejelentők száma is – az ilyen szerződések száma és az ingatlancélú hitelek volumene eléri az év végéig már végtörlesztettek kétszeresét.

Piaci árfolyamon szemlélve mintegy 642,1 milliárd forintnyi végtörlesztést teljesítettek – a fixált árfolyamok miatt a ügyfelek ebből 468 milliárd forintot fizettek ki. A két szám közötti különbség, tehát 174 milliárd forint a pénzügyi intézmények december végéig realizált veszteségét jelenti.

A PSZÁF közlemény kitér arra, hogy kétszer annyi szerződésnél jelentették be év végéig végtörlesztési szándékukat, mint ahányan a végtörlesztést már teljesítették. Ez a PSZÁF szerint a következő időszakban jelentős bizonytalanságot okoz a pénzügyi szektorban.

Szeptember 29-e és december 31-e között összesen 94337 darab devizaalapú ingatlancélú hitelszerződést végtörlesztettek. Ezek 97 százaléka svájci frank alapú hitelhez köthető – a japán jen és az euró alapú végtörlesztett kölcsönök száma csupán 1-2 ezret tesz ki. A visszafizetett hitelek átlagos összege 5 millió forint, amelyek nagy részét a kereskedelmi bankoknak végtörlesztették.

Eddig a teljes banki és takarékszövetkezeti hitelállomány egytizedénél is több került végtörlesztésre. A pénzügyi vállalkozások átlagosan 8,5 millió forintnyi ingatlanhitelt végtörlesztettek, visszafizetésre a vállalkozási hitelállomány 5 százalékánál került sor. A végtörlesztésekhez szükséges forrásokat az ügyfelek több mint 80 százalékos arányban saját megtakarításaikból fedezték.