Jump to content

Újabb rekordon a CDS-árazás

2012. 01. 04. 00:00

A szerdai londoni kereskedésben meredek drágulás volt tapasztalható a magyar államadósság nem teljesítésére kínált biztosítási csereügyletek középárfolyamát tekintve. A magyar CDS-árazás ezzel újabb rekordot döntött.

A CMA DataVision szakelemzői kimutatása rámutat, hogy a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek szerdai középárfolyama délelőtti jegyzésben 682 bázispont környékén is mozgott. Az előző este tapasztalt záróárfolyam 650 bázispont volt.

A 680 pont feletti árazás praktikusan azt jelenti, hogy tízmillió euró értékű ötéves magyar államkötvényre 680 ezer euró feletti éves középárfolyamon lehet törlesztéskockázat-biztosítási ügyleteket kötni. Ez kevesebb egy nap alatt 30 ezer eurós drágulást jelent.

A magyar árazás először 2009 márciusában járt 600 bázispont felett – a globális pénzügyi válság kiteljesedése alatt 630 bázispontot rekordárfolyamot ért el a törlesztéskockázati felár. A negatív rekordot 2011 novemberében döntötte meg a magyar államadósság CDS-felára, akkor a középárfolyamot 650 bázispont körül jegyezték. A Lehman brothers 2008-as csődje előtt a magyar árazások 170 pont körül mozogtak.