Jump to content

NGM: A forint árfolyama az IMF-hírektől függ

2012. 01. 04. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán közleményt adott ki, amely leszögezi: a forint árfolyama egyértelműen nem a gazdaságpolitika tükrét mutatja, hanem a közeljövőben megkezdődő EU-val és IMF-fel való tárgyalások különböző híreire reflektál.Az euró forintban kifejezett árfolyama szerdán elérte a 320 forintot is.

Az IMF-tárgyalásokról először november 17-én adott ki közlést az NGM. A nemzetgazdasági miniszter akkor arról beszélt, hogy a kormány már karácsonykor megkezdheti az valutaalappal a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről. Novemberben Matolcsy György arra számított, hogy a tárgyalások január végén akár le is záródhatnak. Az euró forintárfolyama akkor – november 14-e és 17-e között - 315-ről 306 forintra változott.

Az euró forintban kifejezett középárfolyama tovább, 304 forintra csökkent akkor, amikor a kormány kijelölte a kormány hivatalos IMF-tárgyalódelegációját. A Fellegi Tamás által vezetett küldöttség tagjai Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

Decemberben 16-án, a tárgyalásokat előkészítő konzultációk leállítását követően 301,39 forintról rövid időre 304,74 forintra szökött az árfolyam – Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője szerint az Európai Bizottság küldöttsége az MNB-törvényjavaslat miatt utazott haza Budapestről.

Az eurót az újév első kereskedési napján 315,35 forinton jegyezték. Ezen a napon az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya tájékoztatott: Fellegi Tamás január 11-én Washingtonba utazik, hogy egyeztessen a Nemzetközi Valutaalappal. Az euró forintban kifejezett árfolyama szerdán, január 4-én elérte a 320 forintot is.