Jump to content

Mínusz 1,5 százalék a legpesszimistább GDP-becslés

2012. 01. 04. 00:00

Az MTI összesítette a nagyobb magyar gazdaságkutató cégek 2012. évi GDP-előrejelzéseit – a különböző cégek prognózisai a mínusz 1,5 százalék és a plusz 0,4 százalékos bővülési ütem között váltakoznak.

A Magyar Nemzeti Bank idén 0,1 százalékos éves gazdasági növekedést lát reálisnak, míg a míg a kormány jelenleg fél százalékos gazdasági növekedésre számít.

Az adatösszesítés azt is megmutatja, hogy a 2012-re vonatkozó előrejelzést szeptember óta valamennyi gazdaságkutató rontotta, de megtette ugyanezt a kormány és az MNB is. A Pénzügykutató változtatott a legdrasztikusabban: a várakozásokat 1 százalékról mínusz 0,7 százalékra korrigálták. A legkisebb mértékű korrekció a Kopint-Tárki nevéhez köthető, ők 0,5-ről 0,3-ra módosítottak. A kormány és az MNB egy, illetve 0,9 százalékkal vár kisebb növekedést a szeptemberi prognózisnál.

A decemberi konjunktúrajelentések közzététele után több kutató felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-IMF-együttműködés esetén hazánknak nem pesszimistább GDP-növekedésekkel, hanem egyfajta katasztrófa-forgatókönyvvel kell számolnia. A háztartások fogyasztása idén a Kopint-Tárki szerint a tavalyi évhez képest 1 százalékkal, a GKI Gazdaságkutató szerint viszont 3,5 százalékkal fog visszaesni a tavalyi évhez képest. Ez a mérték a Pénzügykutató szerint 1,4, a Századvég Gazdaságkutató szerint 1,3 százalékot tesz ki.

2012-re a Pénzügykutató változatlan bruttó állóeszköz-felhalmozással számol, ugyanakkor a Kopint-Tárki 5, a GKI 4, a Századvég 3,5 százalékos csökkenéssel számol a beruházási mutatók terén. A kormány 2012-ben 4,2 százalékos inflációt lát valószínűnek, az MNB ugyanakkor 5 százalékos drágulással számol. A gazdaságkutatók várakozásai a 4,6-5,0 százalék közötti sávba esnek.