Jump to content

Ha kockáztatnál magasabb hozam reményében

2012. 01. 04. 00:00

Kinek ne lenne csábító egy magas hozammal kecsegtető befektetés? De igaz ez akkor is, ha ezért nem kevés kockázatot kell vállalnunk? Sokunk számára még így is igen a válasz: fiatalon még nem a család eltartása, hanem a céljaink elérése a fontos, amihez viszont a legtöbb esetben pénz kell. Egy-egy magas hozamú, jól kiválasztott befektetési eszköz ebben segíthet.

A nagy hozamú eszközök kivétel nélkül nagy rizikót hordoznak magukban. Ezt általában azzal lehet csökkenteni, ha hosszabb, néhány éves távon számolunk az adott összeggel. Persze a legszerencsésebb esetben ennél rövidebb idő is elegendő lehet, hogy a megtakarításunk szépen fialjon.

Erre alkalmas például a tőzsde. Itt egyrészt számolhatunk azzal, hogy az általunk kiválasztott vállalat, nyersanyag, vagy deviza árfolyama egy bizonyos időtávon belül a számunkra kedvező irányba indul el. Így néhány hét, hónap, vagy akár év alatt kedvező gazdasági környezetben szép hozamra tehetünk szert. Az egyes termékek kereskedésére azonban akár napon belül is van lehetőségünk, ehhez azonban az kell, hogy egész álló nap a monitor előtt ülve várjuk a kedvező pillanatot a vételre, vagy az eladásra.

Ha a tőzsdére lépés mellett döntünk, mindenképpen konzultáljunk szakértővel, és kövessük a gazdasági változásokat, mert ezzel is csökkenthetjük a kockázatot. Szintén fontos, hogy lehetőleg ne egy papírba, vagy nyersanyagba fektessünk valamennyi tőzsdére szánt pénzünket, mert így a „kosarunkban” rosszabbul teljesítő befektetéseket kiegyensúlyozhatják a jobbak.

Ennél valamivel kisebb bátorságot igényelnek azok a befektetési alapok, amelyek részvényekbe helyezik a pénzt, vagy pedig pénzpiaci ügyletekkel próbálják meg az alap értékét növelni. A hozam ugyan itt is a meglehetősen hirtelen változó tőzsdei árfolyamok alakulásából származik, de a befektetési alapok esetében legalább szakemberek kezelik az elhelyezett megtakarításunkat. Ráadásul az ilyen eszközök általában 2-3 évre szólnak, ami jelentősen csökkenti a kockázatokat. A kedvezőtlen változások ugyanis ilyen időtávon nagyobb valószínűséggel egyenlítődnek ki, mintha néhány hét alatt próbálnánk meg nagy nyereségre szert tenni.

Kockázatos befektetések esetén mindenképpen kalkuláljunk úgy, hogy a félretett pénzünk egy részét biztonságos eszközökbe helyezzük el. A piacok még a legjobb szakemberek számára is sokszor kiszámíthatatlanul működnek, ezért egyáltalán nem biztos, hogy nyereséggel tudunk kiszállni az egyes nagy hozammal kecsegtető megtakarítási formákból. Ha viszont közben pénzünk másik része nyugodtan kamatozik bankbetétben, az szerencsétlen helyzetben nem csak a lelkünknek, hanem a pénztárcánknak is gyógyírt jelent.